Å plante et epletre – og håp
«Om verden går under i morgen, vil jeg likevel gå ut i min hage og plante et epletre i dag!» er et vakkert og tankevekkende sitat som ofte tillegges Martin Luther. Sitatet passer spesielt godt til historien om epletrærne i Sveins gate 15 i Larvik. I hagen som en gang tilhørte familien Sachnowitz.
Både sitatet og historien om Sachnowitz sine epletrær passer også vår urolige tid. Vi må ikke miste håpet. Og vi må plante og dyrke for morgendagens generasjoner. Eplet er jo kunnskapens frukt – og noen ganger kan det smake bittersøtt eller surt. Men med kunnskap evner vi å skille mellom godt og ondt. Det gir oss både frihet og ansvar.
Jeg ga ut en bok om eplet i fjor høst. Om eplets historie og rolle i myter, religion, kunst og litteratur. Det er en grunn til at du umiddelbart forstår hva logoen bakpå iPhonen din viser til. Eplet er ikke bare frukten over alle frukter, men et symbol på menneskets forhold til naturen og en slags (eple) kjerne i hva det vil si å være menneske. I arbeidet med boka reiste jeg blant annet til eplets opprinnelse: Almaty i Kasakhstan. Jeg var rundt i hele Europa. Men også her hjemme så klart. Et av stedene jeg måtte innom var i Larvik. Da var nettopp de 8 epletrærne som står i Sveins gate blitt fredet, på samme måte som huset, fordi de forteller en viktig historie. Les mer her: https://vestfoldfylke.no/no/aktuelt/fredningen-er-rorende-og-symboltung/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2IMlWFzALQJPX3nsQypAhHHbuFEBkI7I6cHO_vuIJU23kXdF8AJSOWlxc_aem_v-ZI7k7R4SrFXZw_MUgSTg
Frida Sachnowitz foran et av epletrærne, ukjent dato. Bildet ble gitt av familien til Larvik museum
Ikke langt unna, litt lenger øst, lå jo også Osebergdronningen begravet, blant annet med 54 epler i en stor tønne. I norrøn mytologi hadde eplet en helt spesiell plass: de gjorde gudene udødelige. Ikke ulikt kelternes tradisjon, hvor Avalon betyr eple-øya; og hvor eplet var avgjørende for å nå den andre verden. I gresk mytologi er eplet «stridens frukt» og faktisk opphavet til all vestlig litteraturhistorie. Og så har vi jo den bibelske fortellingen om Edens hage.
Epletrærne i Sveins gate ble plantet ikke lenge etter at Sara og Israel Sachnowitz flyttet inn der i 1922. Det var et epletre for hvert av barna i familien – i alt åtte. Sachnowitz-familien var en kjent og kjær familie i byen, med mye musikalsk talent og ikke minst for forretningsdriften på Torvet. Som vi vet ble de alle sendt til konsentrasjonsleir av Nazistene under andre verdenskrig. Alle døde, enten i gasskammer eller i fangenskap under grusomme forhold. Alle unntatt Herman, som var 21 år da han ble sendt til Auschwitz i 1942. I 1976 skrev han sin sterke historie i Det angår også deg. I en passasje i boka står han, nettopp tilbake og feiret med hornmusikk, etter at alle gjestene er dratt – og ser ned i hagen, hvor de åtte epletrærne som symboliserer hans familie fremdeles står.
Onsdag 26 mars kommer jeg til Larvik bibliotek for å snakke om eplet, med utgangspunkt i nettopp dette. De åtte epletrærne i Sveins gate og sitatet som ofte (visstnok feilaktig) ble tillagt Martin Luther. Dette er i sammenheng med at biblioteket setter fokus på krigen de kommende to ukene. En annen forfatter som levde og virket under krigen og som har fått fornyet kraft i vår urolige tid er George Orwell. Blant annet treffer hans beskrivelse av autokratiers «nytale» i dag. Han var også en ivrig hobbygartner, som blant annet plantet epletrær.
Hva er det med eplet som gjør at det symboliserer håp? «Hage-arbeid er det motsatte av krig» er det visst noen som har sagt, og det er mye rett i det. Å plante og dyrke et lite stykke natur, og nyte frukten av det – gir i alle fall en særegen glede. Hva skal vi kjempe for om vi ikke kjenner skjønnheten? I hagen ser man årstidene og hvordan forråtnelse og død bare er et forstadium til nytt liv. Det er noe magisk ved det, er det ikke? Tiden nå, våren; med all oppvåkning: dét er en slags medisin mot den konstante nyhetsstrømmen som ærlig talt er ganske deprimerende. Og kanskje er det sånn at verden ikke går under akkurat i morgen likevel – og hva kan vi gjøre i dag da?
Foto: Siv Abrahamsen. Epletrærne i Sachnowitz hage bærer ennå frukt. Snart hundre år etter at Israel Sachnowitz plantet dem…